Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których potraw.
Wino Polska
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem serwować ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.