Dobra włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród licznych alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Polakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Klasyczne posiłki włoskie

Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. menu ze świeżymi produktami Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.

Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, focaccia, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film