Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obfitego trudu. jak wybierać kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także właściwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film