Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi próbują rzadsze dania – tortellini, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając dobrej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się też mniej typowe włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność i dania z różnych zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.

Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Wykwintne wina z Włoch

Żadna restauracja włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Kolacja we włoskim stylu koniecznie powinien obejmować też aperitiff. Kieliszek alkoholu to dla Włocha standard. Italian Cuisine in Krakow Najbardziej znane wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i monti z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna mieć bogatą kartę win.

Regionalna włoska restauracja

Mając ochotę zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba poszukać restauracji, która jest w stanie przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film