Zwykło się uważać, że jeżeli dobra kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma gruntownie przeróżne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są wybitnie analogiczne, to jednak się różnią.
Kawa Meksyk
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomal przez cały rok oraz lubi ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją scalać z aromatami, właśnie dlatego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dogłębnie skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.